<短句篇>

1. 巴斯光年殺左條龍之後變左咩?
答案:殺龍巴斯

2. 咩植物識溜冰?
答案:花,因為花式(識)溜冰

3. 皇后似咩?
答案:似廣場,因為皇后像廣場

4. 去中國唱咩?
答案:"唱"人民幣

5. 有一塊火腿同一條腸仔放左落同一隻鑊度,點解佢地唔傾計?
答案:因為佢地未熟

6. 讀完中五讀乜?
答案:讀下午

7. 點解唔可以係船上講笑話?
答案:因為個海聽到會笑,咁就會引起海嘯

8. 食乜野昆蟲會瘦?
答案:蟻,因為食蟻瘦

9. 用身體上邊樣野可以修飾雙手?
答案:答案係毛髮(毛髮可修飾的一對手)

10. 1+1 幾時會 =3?
答案:錯個陣

11. 樹邊部份最得閒?
答案:葉!因為「葉得閒」

《對話篇》

A:我地依家係邊?
B:北京
A:我地唔係去東京嫁咩 ?
A:指南針壞左掛.......

明仔:爸爸,點解會有兩個朗拿度?
爸爸:一個係朗拿度,一個係 C. 朗拿度
明仔:咦,三國時代都有兩個馬昭喎
爸爸:邊度有呀?
明仔:一個係馬昭,一個係司馬昭...

《故事篇》

1. 點解 d 雀跌左落海 3次唔死,一跌第4次就即刻死?
答:因為「有隻雀仔(1) 跌落水、(2) 跌落水、(3)跌落水,有隻雀仔(4)跌落水,被水沖去」

2. 福爾摩斯同華生去露營,帳篷搭好後,他們就入去訓覺,
答:到了半夜,福爾摩斯突然把華生搖醒,並且指著滿天星星對華生講:「華生,你望著滿天星星有咩感想?」華生看後就說:「睇到滿天星星,令我覺得人類真是渺小...我地應該好好珍惜我地的生命 ...造福社會....為世界盡一份心力 !!! 咁福爾摩斯,你呢?」福爾摩斯瞪著滿天星星,佢話:「我地個帳幕被人笠左呀....

3. 禮拜天放假,蚯蚓兒子閒著沒事,就把自己切成兩段,對打羽毛球去;蚯蚓媽媽看到,就把自己切成四段自個兒打麻將去。無聊爸爸受到兒子與老婆的啟發刺激,卻把自己剁碎在砧板上奄奄一息了...蚯蚓媽媽聞訊趕來,驚訝又傷心地說:「老公,你這是幹嘛呀!」蚯蚓爸爸虛弱地說:「我 ....... 想 ... 想 ....踢場足球」

4. 有兩個年糕黏在一起 ,有一天他們終於分開了,他們高興地說:「Give me five!」結果又黏起來了.........

5. 從前有一個王國有個公主,雙手無論放咩野上去都會溶化,咁個國王就下左一道聖旨,如果有人可以俾到公主一樣野係唔溶既就可以娶公主。A國王子俾左粒鑽石公主,但一放係公主手上就溶左,B國王子俾左粒黃金公主,但同樣地一放係公主手上就溶左。有一個年青人,放左一樣野係公主手上,竟然冇溶到,結果佢就娶左公主。究竟個樣野係咩呢?
答:係M & M(m&m只溶係口唔溶係手)

6. 華盛頓砍低左佢老豆既樹,點解佢老豆冇鬧佢,仲讚佢乖,話佢誠實?
答:因為華盛頓果時仲拎住個斧頭

7. America(美國)這個字的由來:哥倫布有一次出海,佢d水手見到一片新大陸,就大嗌:「呀!咩黎咖?」所以個片大陸就叫做 a-me-ri-ca

《事件篇》

1. 長頸鹿條頸咁長係因為佢要食樹上既草,越食越高,條頸越伸越長。咁猩猩個鼻哥窿點解會咁大?因為佢 D手指好粗

2. 有個人係辦公室成日放響屁,同事忍唔住話:「你可唔可以唔出聲?」然後就見佢坐係度搖黎搖去打冷震,同事就問:「做乜呀你?」佢話:......................「我較左做震機」

留言

此網誌的熱門文章

香港小學生最「潮」的IQ題

挑戰你的左右腦